UN NOU PROIECT DIN FAMILIA ERASMUS+ DESCHIDE NOI PERSPECTIVE ACADEMICE ȘI DE COOPERARE
Anul 2020 va rămâne în istorie pentru provocările majore pe care le-a ridicat în fața umanității. Dar el a fost unul prolific pentru Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” din perspectiva activității în proiecte. O treaptă importantă a acestui proces o reprezintă intrarea USPEE în consorțiul proiectului QFORTE – Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova, înregistrat cu numărul 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP.
Acest proiect face parte din familia proiectelor de tipul Capacity Building in Higher Education (CBHE) din programul Erasmus+, finanțat de către Uniunea Europeană și care au menirea să fortifice capacitățile instituționale ale universităților din țările Europei de Vest. Proiectul QForte este unul de tip structural și are o durată de 3 ani. În cadrul USPEE ”Constantin Stere” proiectul este coordonat de către dna Victoria Trofimov, dr. conf. univ., prorector pentru relații internaționale și proiecte, fiind implementat de către o echipă notorie, care întrunește conducerea Universității, precum și reprezentanți ai subdiviziunilor structurale universitare.
Obiectivul principal al noului proiect este să contribuie la integrarea mai profundă a Republicii Moldova în Spațiul European al Învățământului Superior (EHEA), prin îmbunătățirea asigurării calității în sistemul de învățământ superior național.
Ne bucurăm că Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” va merge spre acest obiectiv împreună cu alte universități partenere din țară: Universitatea de Stat din Moldova (în calitate de coordonator al proiectului), Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Comrat, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea de Stat ”B. P. Hașdeu” din Cahul. Un rol important în calitate de parteneri în cadrul acestui proiect îl au Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, precum și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Pentru a perfecționa asigurarea calității în școala superioară națională, universitățile din Republica Moldova vor beneficia de suportul unor țări din Uniunea Europeană ca Estonia, Slovenia, Franța, Spania, Germania, care își vor împărtăși experiența și vor ajuta partenerii din Moldova să aprofundeze integrarea în spațiul european al învățământului superior.
La 19 februarie curent a avut loc meeting-ul de lansare a activității în proiect, unde coordonatorii au salutat partenerii și unde au fost analizate în detalii obiectivele și modalitățile de conlucrare în cadrul proiectului, de asemenea fiind trasate sarcinile imediate și de perspectivă.
Astfel, pe parcursul activității în cadrul proiectului QFORTE, sunt preconizate multiple oportunități inedite de dezvoltare pentru universitățile moldave – organizarea training-urilor legate de problematica asigurării calității în toate domeniile vieții universitare, perfecționarea managementului universitar al calității, schimbul de experiență cu universitățile europene, organizarea unui șir de evenimente cu scopul diseminării informației și informării comunității academice despre obiectivele și rezultatele aprofundării calității în universitățile implicate, dotarea unor laboratoare performante ce vor veni în suportul dezvoltării și digitalizării sistemelor universitare naționale de management al calității.
Totodată, este preconizat că proiectul QFORTE va contribui atât la fortificarea capacităților instituționale ale universităților partenere, dar va deveni și un instrument important de dezvoltare a culturii calității în general, inclusiv prin perfecționarea bazei legislative naționale privind asigurarea calității, acesta fiind un obiectiv de durabilitate și sustenabilitate al proiectului.
Prin obiectivele pe care și le propune, proiectul QFORTE din familia Erasmus+, CBHE deschide noi perspective academice și de cooperare inter-universitară națională și internațională pentru toți actorii mediului universitar – profesori, studenți, specialiști în diverse domenii de suport academic – și prin aceasta el va contribui la aprofundarea integrării universităților din Republica Moldova în spațiul european al învățământului superior.