Identitate
Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, cu sediul în municipiul Chişinău, bl.Ştefan cel Mare 200, este o instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ.
USPEE „Constantin Stere” activează în baza prevederilor Procesului de la Bologna, insclusiv a Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS), fapt ce asigură compatibilitatea studiilor, mobilitatea studenŢilor şi angajarea absolvenŢilor în câmpul muncii.
Principiile de bază ale procesului educaţional la USPEE sunt racordate la documentele legislative naţionale, europene şi internaţionale.
Repere istorice
Miguel De Cervantes afirma pe bună dreptate că „Istoria este emulul timpului, depozit al evenimentelor, martor al trecutului, exemplu şi înştiințare a prezentului, avertisment al viitorului.”
În cei aproape 20 de ani de activitate USPEE „Constantin Stere” a reuşit să demonstreze statornicie, profesionalism şi calitate.
Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” este succesoarea Institutului de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), fondat la 28 iulie 1997, înregistrat la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova cu nr.1002600043325.
Fondatorul şi primul rector al Institutului a fost Platon Fruntaşu, doctor, conferenţiar universitar, care a exercitat această funcţie până în anul 2009. Din 1999, în calitate de cofondator este Nicolae Laiu, doctor, conferenţiar universitar.
La începutul activităţii ISPRI, studenţii îşi făceau studiile la două facultăţi:
- a) Facultatea de Studii Politice, cu specialitatea Politologie şi specializarea Politologie şi Instruire juridică;
- b) Facultatea de Relaţii Internaţionale, cu specialitatea Relaţii Internaţionale.
Începand cu anul de învăţământ 2001-2002, se organizează admiterea candidaţilor la studii cu frecvenţă redusă la specialităţile Relaţii internaţionale; Politologie; Politologie şi Instruire juridică, acestea fiind foarte solicitate de către funcţionarii publici, politicieni etc. Ca urmare a studiilor calitative organizate, în anul 2005 au absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice 19 deputaţi din Parlamentul celei de a 17-a Legislaturi, iar în 2008 – 15 deputaţi din Parlamentul celei de a 18-a Legislaturi.
Ţinând cont şi de necesitatea studierii profunde a experienţei ţărilor cu vechi tradiţii democratice, precum şi a aspiraţiilor Republicii Moldova de a deveni membru al familiei europene, în anul 2001, în cadrul Facultăţii de relaţii internaţionale au fost introduse specializările Americanistica şi Studii Europene.
La 18 ianuarie 2007 ISPRI a fost reorganizat în Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene, instituţie înregistrată la Camera Inregistrării de Stat a Ministerului Dezvoltării Informaţionale cu numărul MD 0058965.
Această reorganizare nu a presupus nu doar o redenumire mecanică a instituţiei, ci a permis să se treacă la o nouă treaptă în procesul de pregătire profesională a tinerilor specialişti. Odată cu modernizarea complexă a administrării şi calităţii procesului didactic în conformitate cu standardele Procesului Bologna şi cu necesităţile pieţei muncii din Republica Moldova, în cadrul Universităţii au fost introduse o serie de schimbări esenţiale, care au derivat direct din angajamentele europene şi internaţionale asumate de către ţara noastră.
Din 2009, USPEE îşi continuă activitatea în sediul propriu, amplasat în centrul capitalei, pe strada Ştefan cel Mare, 200. Aici au fost puse la dispoziţia studenţilor aule moderne, clase computerizate, cu acces la reţeaua globală Internet, bibliotecă, cabinet medical etc. Tot în această perioadă a fost fondată şi licenţiată Facultatea de Drept a USPEE.
Din anul universitar 2009-2010, USPEE „Constantin Stere” este autorizată în desfăşurarea studiilor Ciclu II, de master pentru următoarele programe: „Dreptul Afacerilor” – 90-120 credite; „Drept Penal”, „Drept Procesual Penal”, „Drept Public”, „Drept Civil”, „Drept Vamal” – 90 credite.
În 2011, prin decizia comună a cofondatorilor şi a Senatului Universităţii, în funcţie de rector al USPEE este numit domnul Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar.
Din 24 februarie 2011, prin decizia Senatului, Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene poartă numele lui Constantin Stere – personalitate marcantă-jurist, om politic şi scriitor, originar din judeţul Soroca, autor a unui număr impunător de lucrări din domeniul ştiinţelor juridice şi politice.
În anul 2012 a fost introdus în premieră pentru Republica Moldova un nou program de masterat: „Expertiza Judiciară şi Certificarea Producţiei“, cu 90-120 de credite, program organizat în colaborare cu Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În anul 2012, USPEE „Constantin Stere” este acreditătă ştiinţific la profilul „Valorificarea standardelor europene în consolidarea statului de drept şi a societăţii civile din Republica Moldova” (certificatul de acreditare Seria A nr.006 cu calificativul „Organizaţie competitivă pe plan naţional”, Categoria C, valabil până la 25 ianuarie 2018).
În anul 2013 a fost acreditat de către ARACIS programul la specialitatea Drept, ciclul I, licenţă.
În 2015 a fost acreditat programul de masterat de profesionalizare „Dreptul Afacerilor” de către Agenţia Estoniană de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior şi Vocaţional (EKKA).
În 2015 USPEE a fost acreditată în calitate de organizaţie din sfera ştiinţei şi inovării cu toate drepturile aferente pentru a realize activităţi de cercetare, inovare şi transfer tehnologic la profilurile de cercetare:
- Modernizarea statului de drept, societăţii civile şi educaţiei din Republica Moldova prin implimentarea standardelor europene;
- Dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova prin politici economice şi ecologice correlate.
Calificativul acordat Universităţii – Organizaţie competitivă pe plan internaţional (categoria B). (certificate seria A, nr.011, eliberat la 26 august 2015, valabil până la 24 iulie 2020)
Prin hotărârea nr.AT 2/8.3 din 9 aprilie 2015 CNAA Universitatea a fost abilitată cu dreptul de instituţie organizatoare de doctorat la specialitatea: 552.08 – drept internaţional şi european public; profilul: Drept public; ramura: Ştiinţe juridice; domeniul: Ştiinţe sociale şi economice, iar prin Hotărârea nr.269 din 26 noiembrie 2015 a fost abilitată cu dreptul de organizare a studiilor de doctorat şi postdoctorat, la specialitatea: 521.03 – Economie şi management în domeniul de activitate; profilul: Economie, busines, administrare, ramura: Ştiinţe economice, domeniul: Ştiinţe sociale şi economice.
La 12.10.2015 (Hotărârea nr.34-CC) ANACIP i-a acordat autorizarea de funcţionare provizorie a Şcolii doctorale în Drept, Ştiinţe Politice şi Administrative .
Actualmente, procesul de studii se realizează în cadrul a cinci facultăţi: Facultatea de Drept; Facultatea de Ecologie şi Protecția mediului; Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Relații internaționale şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiințe ale comunicării.
Misiune
Menirea Universităţii noastre constă în a răspunde necesităţii primordiale de formare a specialiştilor de o pondere morală înaltă, academică şi competitivă. Astfel că, misiunea Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” este de a organiza instruirea continuă universitară de calitate, adaptată standardelor europene şi de a efectua cercetări ştiinţifice pentru a contribui la implementarea paradigmei tranziţiei democratice şi concepţiei integrării europene a Republicii Moldova.
Printre obiectivele majore ale USPEE nominalizăm:
- renaşterea tradiţiilor instruirii de calitate din Europa Centrală şi de Sud-Est;
- crearea unui sistem flexibil de pregătire a cadrelor, adaptat la piaţa actuală şi de perspectivă a muncii;
- instituirea de parteneriate cu autorităţile publice centrale şi locale, cu structurile internaţionale şi cu mediul de afaceri;
- dezvoltarea unei ample activităţi ştiinţifice şi instituirea unor parteneriate naţionale şi internaţionale de cercetare.