Catedra de Economie a fost fondată în anul 2001 în cadrul Institutului de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale, cu următoarele specialităţi:
- Achiziţii publice,
- Relaţii economice internaţionale.
Pe parcursul anilor, având o ascensiune evolutivă benefică, catedra devine fundamentul actualei facultăţi, „Ştiinţe Economice”, instituite în anul 2010. În present Facultatea „Ştiinţe Economice” îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” din 2009 cu sediul propriu, amplasat în centrul capitalei. Aici au fost puse la dispoziţia studenţilor aule moderne, clase computerizate, cu acces la reţeaua globală Internet, bibliotecă, cabinet medical etc.
În anul 2015, USPEE „C.Stere” este supusă acreditării ştiinţifice la profilul „Dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova prin politici economice și ecologice corelate”, pe care o trece cu brio şi la data de 26 august 2016 Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare al Republicii Moldova îi atribuie certificatul de acreditare Seria A nr.011, cu calificativul „Organizaţie competitivă pe plan internațional”, Categoria B, certificat valabil până la 24 iunie 2020.
În urma acestor transformări succesive, USPEE „Constantin Stere”, implicit și facultatea noastră, a devenit o instituţie de învăţământ superior puternică, ce dispune de independenţă financiară şi libertate în promovarea unei politici proprii, care urmăreşte, în linii mari, revigorarea procesului de instruire academică din Republica Moldova şi integrarea învăţământului superior autohton în spaţiul european al învăţămantului superior.
Facultatea de Științe Economice a USPEE „C. Stere” este una din cele mai dinamice facultăți, din punct de vedere al programelor educaționale, al numărului de studenți, al perfecționării cadrelor didactice și al modernizării întregului proces de învățământ.
Programele de studii Business și Administrare și Contabilitate sunt descrise prin pachete de documente care includ: obiectivele generale şi specifice ale programului; planul de învăţământ cu ponderile disciplinelor exprimate prin credite de studii; discipline a căror eşalonare este corelată cu obiectivele programului de studii; fişele disciplinelor – cu obiective specifice, conţinuturi, modul de examinare şi evaluare a competenţelor. Există o preocupare pentru creştere flexibilităţii pregătirii profesionale, prin introducerea pachetelor de discipline opţionale şi complementare. Conţinutul programului de studii se actualizează permanent prin antrenarea cunoştinţelor noi, rezultate din cercetarea ştiinţifică, inclusiv cele proprii. Relevanţa programului de studii este definită de conexiunea cu cerinţele pieţii, de concordanţa lor cu standardele naţionale şi europene. În procesul de predare-învăţare-evaluare s-a trecut pe abordarea centrată pe student. Au fost create mecanisme şi instrumente pentru obţinerea feed-back-ului de la studenţi, mediul social şi cel economic, dar şi de la absolvenţi, toate având ca obiectiv îmbunătăţirea sistemului de managment al calităţii.
Ne mândrim cu un corp didactic profesional de excepție, doctori în științe cu experiență, dar și tineri cu o excelentă competență profesională: Lilia Chiriac, dr., conf.univ.; Cristina Copăceanu, dr., conf.univ.; Larisa Dodu-Gugea, dr., conf.univ.; Aurelia Gribincea-Duca, dr., conf.univ.; Nicolae Prodan, dr., conf.univ. ș.a.
Menținerea eficienței și performanței științifice, asigurarea unui proces de învățământ calitativ, utilizarea laboratoarelor, centrelor de cercetare puternice, dotate la standard european, sunt doar câteva dintre meritele facultății noastre. O prioritate a facultății o constituie și însușirea limbilor moderne, ceea ce va facilita integrarea absolvenților în câmpul muncii.
În cadrul Facultății Științe Economice se pregătesc specialiști în domeniile:
Ciclul I, licență
- Economia generală;
- Business și administrare;
- Contabilitate;
- Finanțe și bănci;
- Marketing și logistică;
- Economie mondială și relații economice internaționale;
- Managementul informațional;
- Informatică aplicată.
Ciclul II, masterat
- Business și administrare;
- Contabilitate și audit;
- Marketing și comunicare în afaceri;
- Economie internațională și afaceri europene;
- Managementul resurselor umane.